Salam..........





Friday, May 8, 2009

Debaran yang kian hampir...

Hari ini aku bersyukur kerana masih diberikan Allah untuk menghirup udara segar dan peluang untuk menambah amal bakti. Dijaga pada jam 5 untuk bermunajat sebentar. 5.30 menyambung misi mimpi indah sebelum terjaga untuk menunaikan tuntutan fardu subuh. Biasalah surau al-furqan kms akan mula mengangkat takbir selewat2nya 6.15 walaupun azannya hampir setengah jam awal.huhu.Trend KMS.haha. Berjalan ke kelas sebelum 8 dengan semangat yang kurang memberansangkan walaupun berjaya meletakkan tempat sebagai orang ketiga yang sampai pagi itu di kelas LT8. Diiringi doa sebelum belajar oleh sahabat ku, pelajaran physics pun dimulakan.haha. Yang menjadi peliknya aku hari ini bila aku berjumpa dengan 2 orang guru maths aku.Cg Hamidah dan Cg Hasnorliza. Buat apa?mohon panduan dan kaedah menghadapi exam yang besar pada minggu hadapan. Ternyata cg2 ini benar2 memahami diri ini. Walaupun hanya beberapa ketika bersua, alhamdulillah sedikit sebanyak membina kekuatan dalam diri untuk yakin yang sebenarnya aku boleh. Namun begitu, minggu ini aku diselangi dengan satu masalah iaitu tidak boleh nak belajar kalau tidak ada selera(mood). Walaupun cikgu sedang mengajar, tapi bila dah tak de mood,memang tak leh nak fokus lah. Jadi aku backup balik waktu lain. Sampailah sebelum solat jumaat, aku berkata kepada saudaraku yang aku x sabar2 nak solat jumaat kerana dapat bertemu dengan Allah. Kalau nak tau, sebenarnya hati aku tak tenang seharian ini. Entah kenapa. Kerana itu solat menjadi pengubat kegelisahan. Namun, sebaik selesai solat maghrib di masjid dekat dengan rumahku, aku mula tenang dan sentiasa memohon kepada Allah dengan doa yang tidak putus-putus.

Ya Allah,
Ampunilah segala dosa-dosaku,
Dosa2 kedua ibu dan bapaku,
Dosa guru2ku,
Dosa adik-beradikku,
Dosa rakan-rakanku,
Dosa muslimin dan muslimat yang masih hidup atau yang telah pergi.

Ya Allah Yang Maha Penyayang,
Riak-riakku ya Allah, Engkau ikhlaskanlah,
Takut-takutku ya Allah, Engkau beranikanlah,
Lemah-lemahku ya Allah, engkau Kuatkanlah,
Sakit-sakitku ya Allah, engkau sembuhkan lah,
Lesu-lesuku ya Allah, engkau semangatkanlah,
Lalai-lalaiku Ya Allah, engkau kusyukkanlah,
Dosa-dosaku Ya Allah, Engkau Ampunkanlah Ya Allah( Ulang3)

Hidup ini tidak lama kan. Tak lama lagi kita akan pergi. Entah apa menjadi keputusannya. Moga Baiklah.Aku akan menghadapi Exam Advance Subsidiary untuk A-Level minggu depan.Antara exam penentu untuk ke luar negara. Harap dapatla keputusan yang baik. KEpada sahabat-sahabat,rakan-rakan,guru-guru dan sesiapa yang mengenali, mohon maaf dan halal segala ilmu atau apa-apa yang diambil. Doakan kejayaan hamba Allah ini agar berjaya di akhirat dan dunia.

15 comments:

huda said...

InsyaAllah..semoga kejayaan bersama dgnmu sahabatku..

p/s:len kali klo nak puji reefqi,gi kt blog dye ea..bkn puji kt blog den..xde maknenye..

Harithmkt90 said...

apa salahnya...alang2 reefqi bagi komen...aku bagi gak la..haha

MOHD ASHRAF said...

semoga berjaya sahabat!

Un Phat Lee said...

gud luck bro.

Harithmkt90 said...

tq for both bros...Insyaallah...gud luckk for u too.....

Anonymous said...

All the Best

S Y A H I D A H said...

weyy good luck!
doakan aku skali
:DD
:)

Anonymous said...

wajib score harith .. bukan harap boleh score.. hukum score tue jadi wajib..

nasyiq al_esfahani said...

hm...ala, ley skor ny la...
hm...insyALLh, dlm setiap kepahitan, de je kemanisan kn???
hm...panjatkan tawasul kepada baginda penutup tirisan nubuwwah...

Harithmkt90 said...

Kepda syafiq....ops..ada blog dah sekarang..thanx for two gurls, anonymous n sayafiq for ur wishes.May Allah bless all of u.

Berfikir Sejenak said...

Hai Harith... bila kita dapat sembang macam dulu - dulu ek?

khAzInAtUL AsrAr said...

salam ziarah..

dari wakil kmb..

Harithmkt90 said...

Kepada cg yazid..aah la..rindulah nak borak2 gosip ngan cg..uhuhu..nanti ada masa kita borak..kepada ukhti fatimah..salam bertamu..

ikram_ecam said...

gud fren,,
sowy la kalu ak owg paling last
wish,,hehe

Berfikir Sejenak said...

Hai Harith... teruskan berborak n gosip ngan saya dengan menziarahi laman blog saya.